Inloggen


Geschiedenis van het judo

 

Op 28/10/1860 werd bij Mikage bij Kobe (Japan) meester JIGORO KANO geboren. Ten gevolge van zijn tengere lichaamsbouw ging hij het oude JU-JUTSI bestuderen. Hij had in de verhalen kennis gemaakt met het principe dat door het gebruik van JU-JUTSI het voor een zwakkere mogelijk was een sterkere te overwinnen. In 1882 opende meester KANO zijn eigen school onde de naam KODOKAN JUDO. Na een vergadering met het Internationaal Olympisch Comité te Caïro, overleed de meester op 04/05/1938 aan een longontsteking.

 

Het KODOKAN zond zijn leerlingen uit over gans de wereld. Na de komst van meester ICHIRO ABE in 1953 in België werd het KODOKAN-systeem beoefend. De overwinning van A. Geesink op het 3de wereldkampioenschap( Parijs 1961) gaf een enorme impuls aan het JUDO in Europa. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio (1964) kwam JUDO voor het eerst op het programma. Robert Vandewalle werd te Moskou (1980) olympisch kampioen en Ulla Werbrouck herhaalde deze prestatie te Atlanta (1996). Tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 200 keerden Gella Vandecaveye en Ann Simons terug met een bronzen medaille. Meer recent behaalde Ilse Heylen ook een bronzen medaille op de Olympische spelen van Athene in 2004.

 

De volledige geschiedenis van het judo kan je altijd nalezen op de website van de Vlaamse Judo Federatie: http://www.vjf.be/content/judogeschiedenis